BEDSTEKILDE 1005 BRUT NATURE

SMAK

Ett rent och känsligt mousserande äpplevin med mycket fruktsmak. Vi låter äpplets naturliga arom framträda utan störningar genom att plocka bort sockerkullisen som ofta maskerar äpple aromen. Smak av grönt friskt äpple och inslag grape och krusbär. Vinet känns lätt men har en klar struktur och en frisk behaglig syra. Det här är ett nyskapande mousserande vin som lämmar champagneformatets ibland insmickrande och lite dramatiska socker och syra spel. Enkelheten, ärligheten, lättheten och frukten blir ”Swedish Grace” istället för storvulen ”Marseljäs”. Det här vinet är vi mycket stolta över.

MED MAT

Som aperitif och nästan överallt där champagne är lämpligt. Viss försiktighet med för söta tilltugg och rätter då vinet har hög syra och är mycket torrt.

ÄPPLEN

Tillverkat av en blandning den danska äppelsorten Gråsten(kallas även Gravensteiner i Sverige) och Belle de Boskoop.

Gråsten

har ursprung från det danska slottet Gråsten i Flensburg från 1700 talet. Enligt vår mening äpplet med den finaste och mest tydliga smaken av friskt grönt äpple. Skalet är relativt tunt och ger ett lätt vin.

Belle de Boskoop

Belle de Boskoop som kom från Holland på 1800-talet och är historiskt det klassiska svenska äpplet för matlagning. Belle de Boskoop är ett robust och lite fult äpple med en nyanserad stark äpple smak som till till vinet även bidrar med struktur och mycket syra.

Både äpplen kommer från familjen Olsson i Vik. Äpplena är från gamla träd på sandig jord.

TILLVERKNING

Vi använder vitvinsmetod när vi tillverkar våra produkter och det är därför som de smakar annorlunda än cider. Vi pressar när äpplena är ätmogna och minimerar oxidation av äpplemassa och must. Äpplena pressas varsamt för att undvika bismaker som kan störa fruktens naturliga arom. Efter pressning kyler vi ner musten till 5C och låter den klarna i 24 timmar. Jäsning sker i låg temperatur under flera veckor för att maximera fruktaromen. Vi gör våra viner mousserande med ”Method Traditionell” dvs. en andra jäsning på flaska. Jäsning på flaska påbörjades i December 2016. Vinet degorgerades i Januari 2017.

FAKTA

TA 8,5 g/l

Alkoholhalt 11,5%

Fermenterbart socker 0 g

Icke fermenterbart socker < 1,5 g