BEDSTEKILDE 1004 BRUT NATURE

SMAK

Ett rent och känsligt mousserande äpplevin med mycket fruktsmak. Vi plockar bort sockerkullisen som maskerar äpple aromen och vill inte att för mycket struktur i vinet skall störa upplevelsen av aromen. Tydlig smak av grönt friskt äpple och och krusbär som bärs upp av en behaglig syra. Om man skall relatera till befintliga kategorier är det svårt att veta om man skall börja beskrivningen i mineralvatten eller mousserande vin. Ett nytt format för mousserande vin med större lätthet, mindre alkohol och som lämnat det konventionella spelet mellan socker och syra som finns i mousserande viner bakom sig.

MED MAT

Som aperitif och nästan överallt där champagne är lämpligt. Viss försiktighet med för söta tilltugg och rätter då vinet har hög syra och är mycket torrt.

ÄPPLEN

Tillverkat av en blandning den danska äppelsorten Gråsten som

har ursprung från det danska slottet Gråsten i Flensburg från 1700 talet. Enligt vår mening äpplet med den finaste och mest tydliga smaken av friskt grönt äpple. Skalet är relativt tunt och ger ett lätt vin.

TILLVERKNING

Vi använder vitvinsmetod när vi tillverkar våra produkter och det är därför som de smakar annorlunda än cider. Vi pressar när äpplena är ätmogna och minimerar oxidation av äpplemassa och must. Äpplena pressas varsamt för att undvika bismaker som kan störa fruktens naturliga arom. Efter pressning kyler vi ner musten till 5C och låter den klarna i 24 timmar. Jäsning sker i låg temperatur under flera veckor för att maximera fruktaromen. Vi gör våra viner mousserande med ”Method Traditionell” dvs. en andra jäsning på flaska. Jäsning på flaska påbörjades i December 2016. Vinet degorgerades i Januari 2017.

FAKTA

TA 7   g/l

Alkoholhalt 8%

Fermenterbart socker 0 g

Icke fermenterbart socker < 1,5 g