Bedstekilde | BEDSTEKILDE GRÅSTEN 7 – 2017
Bedstekilde - Vin av äpplen från Österlen i Skåne
bedstekilde, vin av äpplen, äpplevin, skåne, österlen, kivik, simrishamn
17729
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17729,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

SMAK

Ett lätt, känsligt äpplevin med ren smak. Sockerkullisen som vanligtvis maskerar äpple aromen i en äpplemust är borttagen och äpplets naturliga arom framträder utan störningar. Torrt, fruktigt och mycket friskt med tydlig smak av grönt frisk äpple. Inslag av citrus och krusbär.

MED MAT

Fisk (gärna fet), skaldjur och kyckling.

ÄPPLEN

Tillverkat av den danska äppelsorten Gråsten (kallas även Gravensteiner i Sverige) med ursprung från det danska slottet Gråsten i Flensburg från 1700 talet. Enligt vår mening äpplet med den finaste och mest tydliga smaken av friskt grönt äpple. Skalet är relativt tunt och ger ett lätt vin. Äpplena är från gamla träd på sandig jord i backarna ner mot Kivik och havet ca. 3 kilometer från Bästekille. Äpplena plockades i mitten av September när aromen var optimal och syran fallit till under 8 g/l. Äpplena lagrades två veckor innan pressning.

TILLVERKNING

Äpplena pressades i slutet av September. Vi använder vitvinsmetod när vi tillverkar våra produkter och det är därför som de smakar annorlunda än cider. Vi pressar när äpplena är ätmogna och minimerar oxidation av äpplemassa och must. Äpplena pressas varsamt för att undvika bismaker som kan störa fruktens naturliga arom. Efter pressning kyler vi ner musten till 5C och låter den klarna i 24 timmar. Jäsning sker i låg temperatur under flera veckor för att maximera fruktaromen. I november tappades vinet på flaska.

FAKTA

TA 7 g/l

Alkoholhalt 7 %

Fermenterbart socker 0 g

Icke fermenterbart socker < 1,5 g